Hunde på Kolding Bibliotek skaber læseglæde hos de mindste

8-årige Mia øvede sig på at læse sammen med læsehunden Woodie. Foto: Anne Neble Nielsen

Kolding Biblioteks nye læsehund, Woodie, har givet 8-årige Mia motivation til at læse.

Af Pernille Stiesdal

Mia på otte år elsker hunde. Derfor var en læsehund oplagt, da hendes mor Anne Neble Nielsen ville hjælpe sin datter med læselysten.

”Det var Mia selv, der blev ved med at sige, at hun gerne ville prøve en læsehund. Men det var nok mest på grund af hunden,” siger Anne Neble Nielsen.

Mia besøgte derfor Kolding Bibliotek seks gange og læste sammen med hunden Woodie, der er bibliotekets nye læsehund. Woodie udgør sammen med sin ejer Sidse ét ud af næsten 100 læseteams i Foreningen Læsehunde.

”Idéen bag Læsehund er, at hunden skal gøre læsningen til en god oplevelse,” siger Heidi Høi Petersen, der er ansvarlig for presse i organisationen Læsehunde.

”En hund skaber ro. Den giver børnene et frirum og gør det hyggeligt at læse.”

Hun fortæller, at det ofte er ordblinde børn, der benytter sig af læsehunde. Men også børn, der mangler selvtilliden til at turde læse højt, slår vejen forbi. Og her kan hunden noget særligt. 

”En hund retter ikke, den lytter bare,” siger Heidi Høi Petersen, ”og når børnene får en positiv oplevelse med læsningen, får de også modet og lysten til at læse mere.”

Heidi Høi Petersen er selv frivillig på Randers Bibliotek, hvor hun sammen med sin hund Merle danner et læseteam. Hun fortæller, at det er tydeligt at se, at børnene bliver bedre på de seks gange, læseforløbet strækker sig over:

”Det er virkelig sandt, at børnene får mere selvtillid gennem forløbet. Og det er helt fantastisk at se de her børn udvikle sig fra uge til uge.”

Mias mor, Anne Neble Nielsen, har også oplevet en udvikling med Mia.  

”Det har hjulpet på Mias evne til at læse, men i den grad også på lysten,” siger hun.

”Hun plejede at læse én lille bog om dagen. I går havde hun pludselig læst tre uden at tænke over det.”

Foreningen Læsehunde blev startet i 2014 på Middelfart Bibliotek. Nu, fem år senere, har de frivillige og hundene hjulpet omkring 1500 børn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *