Klimaatlas varsler to meter høje stormfloder i Kolding

Klimaforandringer fører til stormfloder med vandstigninger op til to meter, viser DMI’s klimaatlas. Foto: Pernille Stiesdal

Kolding vil opleve stormfloder med vandstandstigninger på op til to meter ifølge DMI’s nye klimaatlas. Beredskabsinspektør tror på, at kommunen vil være rustet til det ekstreme vejr. 

Af Pernille Stiesdal

Inden for de næste 50 år risikerer det sydlige Lillebælt og dermed Kolding at blive ramt af stormfloder med vandstandstigninger på op til to meter. Det viser det klimaatlas, DMI udgav i mandags. Klimaatlasset er DMI’s første samlede overblik af, hvordan klimaet kommer til at se ud, hvis klodens CO2-udledning ikke bliver bremset.

Vant til oversvømninger

Oversvømmelser og stormfloder er ikke fremmede for Kolding. Byen blev senest ramt i januar i år, hvor vandstanden steg 1,7 m over det normale havniveau. Det er dog stadig 30 cm mindre end det, kommunen kan rammes af som følge af klimaændringerne.  

”1,7 m er meget højt,” siger Ronnie Petersen, der er beredskabsinspektør hos Trekantområdets Brandvæsen “Begynder vi at ramme de to meter, er der ikke mange kommuner, der kan følge med, som det er nu.”

Han stoler dog på, at Kolding Kommune nok skal blive rustet til at klare oversvømmelserne. 

”I Kolding kommune har vi en ordning, hvor BlueKolding er ansvarlig for det, der foregår under jorden, kommunen selv er ansvarlig for vejene, kommunikationsafdelingen står for at oplyse borgerne, og vi som beredskab klarer det akutte arbejde. Vi har trænet og øvet en masse og det fungerer rigtig godt.”

Pumpe begrænser skaderne

Ved oversvømmelserne i januar fik kommunens indsats da også lov til at vise sit værd. Her sørgede en pumpe for at begrænse skaderne, da Kolding Å løb over sine breder. Tidligere har overløbet ført til lukning af Ringvejen, men denne gang lykkedes det at holde vejen fri for vand ved hjælp af pumperne. 

”Jeg føler at vi i Kolding kommune er rigtig godt med, hvilket vi også beviste ved stormfloden i januar 2019,” siger Ronnie Petersen   

Se på det interaktive kort, om dit hus ville blive ramt af de ekstreme stormfloder, som situationen er nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *