Lukning vækker undren hos havnens medarbejdere: ”Det kommer som et lyn fra en klar himmel”

Kolding Havn har eksisteret siden 1843, og 750 ansatte har i dag sin daglig gang på havnen. Foto: Anna Mihsner Plohmann

Kolding Kommune vil afvikle Erhvervshavnen og bygge nye boliger. Det vækker ikke begejstring blandt de medarbejdere og virksomheder, der arbejder og holder til nede på havnen. Mange virksomheder er lukningstruede, og medarbejderne på havnen står til at miste deres job.

Af Anna Mihsner Plohmann

Byrådet i Kolding har besluttet, at Erhvervshavnen skal afvikles i løbet af de næste 25 år. Det betyder, at virksomhederne på havnen enten må flytte eller lukke, og for havnearbejderne betyder det enten, at de må flytte med eller lade sig fyre.

Den beslutning er Flemming Ørvad, medarbejder i virksomheden Vejer og Måler i Kolding ApS, ikke begejstret for. Havnen er ifølge ham i fremdrift, og en lukning vil betyde, at firmaerne efterhånden må lukke. Det betyder også, at de medarbejdere, som i dag har deres daglige arbejdsgang på havnen, bliver arbejdsløse, hvis de ikke ønsker at flytte:

”Jeg ved ikke, hvor mange der flytter med, hvis firmaerne flytter, men det er også begrænset, hvor langt folk vil køre.”

Håber på pension

Ifølge politikerne i byrådet er der mulighed for, at arbejdspladserne kan flyttes til Fredericia, men den mulighed er ikke realistisk, mener kollegaen Søren Bruun.

”Vi kan ikke bare komme og overtage deres jobs. Det er jo også begrænset, hvor mange de kan ansætte i Fredericia,” siger han.

”Jeg håber, at havnen består indtil jeg bliver pensioneret. Det er vores største håb lige nu. Det er jo ikke en rar tanke, men vi har ikke rigtig andre muligheder, som det ser ud lige nu.”

Koster en bondegård

Beslutningen, om at lave havnen til et nyt boligområde, er tilmed heller ikke velbegrundet, og Søren Bruun stiller sig uforstående overfor havnefornyelsen og den vision politikerne har om 10.000 nye tilflyttere til byen:

”Jeg ved heller ikke, hvem, de forestiller sig, skal bo hernede. Det kommer til at koste en bondegård at bygge hernede, så jeg kan forestille mig, at boligerne bliver tilsvarende dyrere. Så mange rige mennesker er der jo heller ikke i byen.”

For Ole Hjaltelin, som har etableret familiefirmaet Hjaltelin ApS, betyder havnelukningen ikke kun, at han i sidste ende må dreje nøglen om, men det efterlader ham også med en stor regning for nedrivningen af firmaets lokaler.

En flytning til en anden havn vil derudover koste omkring 30 mio. kroner, og det har et firma som hans ikke økonomi til: ”Beslutningen om at lukke havnen kommer som et lyn fra en klar himmel, og det er ikke realistisk for os at flytte. De muligheder vi har er enten salg eller afvikling, og det kan blive enden på firmaet, hvis politikerne ikke indser, at planerne om nye boliger er helt hen i vejret med det underskud, kommunen har lige nu.”

Havnens fremtid ser lige nu ikke lys ud, men havnens arbejderer håber på, at byrådets politikere ser potentialet i alligevel at beholde erhvervshavnen og de virksomheder, som den huser.

Læs også havnedirektørens holdning til sagen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *