Kolding Madhjælp nomineret som Årets lokale forening: Pengene ville falde på et tørt sted

Kolding Madhjælp ligger lige nu nr. 1 i konkurrencen om at blive årets lokale forening og ligger dermed lunt i svinget til at vinde de 100.000kr., som førstepladsen udløser.

Stifteren af Kolding Madhjælp Ida Jørgensen(mf.) flankeret af sin datter Pernille og René Aalling Jensen. Foto: Kasper Lang Madsen.

Af Kasper Lang Madsen 

Pengene kunne de godt bruge, for selvom fryserne lige nu er fyldt op med mad fra tre lokale Rema 1000-butikker, så mangler der en del af de varer, der ikke kan fryses ned. Dem betaler de frivillige i foreningen nemlig ofte af egen lomme. ”Vi bliver jo nødt til at spare lidt, så vi også kan have råd til julehjælpen”, siger Ida Jørgensen, formand og medstifter af foreningen. 

At de skulle vinde de 100.000kr., er ikke noget, de rigtig tror på endnu, men man har jo lov at drømme. ”Vi ville godt nok få fyldt kolonialvarer op, hvis vi vandt de penge og få lavet en masse arrangementer, ville vi ikke?”, siger en af de frivillige René Aalling Jensen henvendt til Ida Jørgensen. 

Det betyder rigtig meget 

De hjælper rigtig mange mennesker i foreningen, der ellers ikke ville kunne få det til at løbe rundt. Det betyder rigtig meget, både for dem der har brug for hjælp og for de frivillige. ”Når man får en krammer af en, der står med tårer i øjnene, fordi hun kun havde 8 kr. tilbage til resten af måneden, så skal man altså være lavet af sten, for at det ikke påvirker dig”, siger René Aalling Jensen. ”Ja, det gør det, man bliver da påvirket, og de er så taknemmelige”, istemmer Ida Jørgensen og fortæller en historie om en far, der ikke havde haft råd til at have sin søn hver anden weekenden, hvis det ikke var for maden fra Kolding Madhjælp. 

Det kommer mange forskellige mennesker 

Der er desværre mange, der er kommet der siden starten i 2015, og dem kender de rigtig godt, ”for man kan jo hænge fast i resurseforløb i 100 år og en kop kaffe”, siger Ida Jørgensen. Der kommer også nye mennesker hver gang, de deler mad ud. Så de tror, at det begynder at blive spredt til flere af dem, der har brug for hjælp, og det er rigtig mange forskellige mennesker, der kommer. ”Der er en gruppe østeuropæiske mænd, der kommer her tit, og vi har også en gruppe indvandrerkvinder, der kommer her ofte”, siger René Aalling Jensen.  

Klimaet har betydet meget helt fra starten 

En stor del af projektet handler også om klimaet, for det er rigtig meget mad, der slet ikke er noget galt med, som bliver smidt ud. Når butikkerne ikke kan sælge varerne, ligger de dem på frost, så Ida Jørgensen og de andre frivillige kan komme og hente dem, så det ikke bare går til spilde. Og man skal også have sin egen pose med, når man kommer, for det giver jo ikke nogen mening at få flere plastikposer i omløb. 

Gourmetmad på menuen 

Imellem frysepizzaer, som ingen nåede at købe, og popcorn, hvor produktionen var gået galt, og der ikke var kommet salt på, gemmer der sig også nogle virkelig lækre ting. ”der har været krondyr og store oksemørbrader”, siger Ida Jørgensen, mens hendes datter Pernille Dorthea Jørgensen står med en portion muslinger i hånden, som hun er ved at putte i fryseren. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *