Filmfestival sætter fokus på psykisk sygdom: Væk med tvivl, tavshed og tabu

I anledningen af Sindets dag, der hvert år markeres verden rundt d. 10 oktober, afvikler filmfestivalen ’Don’t Fear the Weird’ en arrangementer landet over. For Ulla Lindgren, Centerleder for foreningen PsykInfo i region Syddanmark, er det et vigtigt budskab, at psykisk sygdom ikke nødvendigvis er kronisk, men at der faktisk er hjælp at hente et sted.

I biografen Nicolai i Kolding fortæller en gruppe unge studerende fra HF/VUC Odense Medielinje om deres egen film med fokus på psykiske lidelser.

Af Alberte Ravn Skoglund

Filmfestivalen ‘Don’t Fear the Weird’ fandt i dag sin vej til Kolding i Nicolai Biograf. I samarbejde med foreningen PsykInfo Region Syddanmark, der for første gang deltager i den landsdækkende festival, blev der vist brugerproducerede og kommercielle film, holdt foredrag og spillet musik. Alt sammen med formålet at stille skarpt på den mentale sårbarhed og med håbet om at kunne nedbryde de fordomme og tabuer, der stadig forbindes med psykisk sygdom.

En af tovholderne bag arrangementet er Ulla Lindgren, Centerleder for PsykInfo i region Syddanmark, der håber, at projektet vil være med til at udvide forståelsen for det, rigtig mange mennesker kæmper med hver dag.

‘’Det er en spændende og anderledes måde at være med til af-stigmatisere psykisk sygdom. Halvdelen af de ting som vi viser, er lavet af folk, der selv har haft psykisk sygdom tæt inde på livet, og som bruger kunsten som formidling. Styrken ved en filmfestival er, at vi når ud til flere mennesker, end vi normalt ville nå ud til med vores offentlige foredrag”, siger Ulla Lindgren.

”Når vi hører om psykisk syge i medierne er det oftest, når der er sket noget negativt. Men vi mangler at høre historierne om, at det er muligt at komme sig”, fortæller Ulla Lindgren.

Hun mener derfor, at der er behov for at sætte større fokus på psykisk sygdom for at kunne nedbryde fordommene forbundet med det.

”Der er mange, der tror, at psykisk sygdom er noget kronisk, eller at man aldrig kan blive rask”, fortæller Lindgren.

”Men det er ikke tilfældet for alle, og det er derfor et vigtigt budskab, at der er hjælp at hente et sted, og at det er muligt at blive rask”, tilføjer hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *