Forældre og gangbesværede sætter livet på spil på Lunderskov Station

Forældre med barnevogn og borgere med gangbesvær krydser skinnerne, når de vil med toget fra Lunderskov Station. Den eneste vej til perron 2 og 3 går nemlig via stejle trapper. Julie Scheuer-Straarup er en af de borgere, som i mange år har råbt på en løsning, men BaneDanmark har endnu ikke reageret.

Julie Scheuer-Straarup har i mange år forsøgt at skabe opmærksomhed om problemerne på Lunderskov Station. Foto: Morten Høeberg Mortensen

Af Morten Høeberg Mortensen

Hvis man har børn i barnevogn, er gangbesværet eller på anden vis ikke er i stand til at gå op og ned ad trapper, så er Lunderskov Station ikke et besøg værd.

Her er trapper nemlig den eneste måde, man kan komme til perron 2 og 3. Af den grund ser nogle borgere i Lunderskov sig nødsaget til krydse skinnerne. En handling, som både er ulovlig og potentielt livsfarlig.

Julie Scheuer-Straarup er en af de borgere, som af og til krydser skinnerne. Hun har et barn i barnevognsalderen, og er desuden begrænset af sygdommen Ehlers-Danlos Syndrom, som betyder, at hendes led kan gå af led, bl.a. ved løft. Trapper er derfor en umulig forhindring for hende, når hun f.eks. skal transportere sit 11 måneder gamle barn til udredning på sygehuset i Kolding.

”Det er sørgeligt, at man er nødt til at sætte sine børns liv på spil. For det er jo det, man gør. Men der er ganske enkelt ikke andre muligheder, for det erikke altid muligt at få en hjælpende hånd,” siger Julie Scheuer-Straarup.

Det er på denne strækning, at Julie Scheuer-Straarup og andre borgere krydser skinnerne. Foto: Morten Høeberg Mortensen

Selv understreger hun, at hun på ingen måde har lyst til at krydse skinnerne.

”Det er jo pinligt. Jeg har ingen intention om at lære mine børn, at det er i orden at krydse skinnerne. Men det er svært, når vi ofte er nødt til det,” siger Julie Scheuer-Straarup.

Værst er det dog, når hun oplever tilråb. Hun har bl.a. måttet lægge ører til folk, der ”ville ønske at hun og hendes børn blev kørt over.”

Berettiget hjælp

Julie Scheuer-Straarup er på grund af sin sygdom berettiget til at modtage hjælp fra DSB. Hun har endda også fået at vide, at de gerne kommer og hjælper med at bære en kuffert. Men en barnevogn kan de ikke hjælpe med.

Hun er blevet rådet til at stige på toget fra perron 1 og tage toget til Vejen. Her kan hun bruge elevatoren på Vejen Station og derefter tage toget til Kolding.

Udover en forøget rejsetid løber turens pris også op i omegnen af 90 kroner. Det er derfor langt fra en ideel løsning, og det undrer Julie Scheuer-Straarup, at man ikke har gjort noget for at forbedre forholdene på Lunderskov Station.

”Det er jo ikke, fordi vi beder om en dyr elevator. Det ville selvfølgelig være en stor luksus, men mindre kan sagtens gøre det. Vi vil bare gerne have mulighed for at benytte os af toget, uden at bringe vores børn og os selv i fare,” siger Julie Scheuer-Straarup.

Håber på løsning

Allerede i 2008 forsøgte en borger i Lunderskov at gøre BaneDanmark opmærksom på problemet. Selv har Julie Scheuer-Straarup også forsøgt at henvende sig til BaneDanmark adskillige gange, dog endnu uden at det har resulteret i handling fra deres side.

Hun understreger, at hun meget gerne vil støtte togdriften, men at det er svært, når tingene ser ud, som de gør.

”Vi lever i en tid, hvor man jo gerne vil vare klimabevidst. Derfor støtter jeg selvfølgelig den offentlige transport. Jeg har heller ikke kørekort. Derfor håber jeg også på, at man kan finde en løsning.”

På grund af sin sygdom har Julie Scheuer-Straarup ikke noget kørekort.

BaneDanmark lytter

Martin Harrow, som er områdechef for kvalitet og sikkerhed i BaneDanmark, siger, at man tager sikkerheden ved jernbaneovergangene meget alvorligt. De evaluerer løbende kvaliteten på alle landets stationer og kigger på muligheden for at øge sikkerheden, hvis de får nogle henvendelser.

Han tør dog ikke love, at borgerne i Lunderskov kommer til at se nogen forandring.

”Nogle af de løsninger, som man kunne lave, er meget dyre. Det er ikke alle steder, man kan lave sikrede overgange, og en elevator er en enormt dyr løsning,” siger Martin Harrow.

Han kan dog ikke udelukke, at der kan findes en løsning.

”Man kunne måske forestille sig, at der blev opsat en slisk. Det må vi kigge på, når vi samler op på de henvendelser, vi har fået,” siger Martin Harow.

Han understreger, at folk også selv har et medansvar for sikkerheden på stationerne.

Hvordan ville I selv have det?

Julie Scheuer-Straarup har kun en enkelt ting at sige til BaneDanmark i håbet om, at der kan etableres en løsning på Lunderskov Station.

”De skulle overveje, hvordan de selv ville have det, hvis det var deres egne børn, som skulle udsættes for den fare. Hvis det var dem selv, som blev forhindret i at udføre en så simpel handling, som at tage trapperne. Så kunne de måske indse, at der er brug for handling,” siger Juie Scheuer-Straarup.

Redaktionen er bekendt med flere borgere, enten forældre eller gangbesværede, som bekræfter, at de har krydset skinnerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *